De juiste bandenspanning voor mountainbikes
12 oktober 2020
Nie Normaal!
28 oktober 2020

Dat kan ie wel ….toch?

Vanmorgen in alle vroegte opgestaan om samen met Simone en een sportmaat te gaan mountainbiken.

Na een bakkie koffie bij onze locatie in Rheeze waren we klaar voor vertrek. De fiets van m’n maat netjes op zijn lichaam afgesteld en niets kon een mooie ochtendrit in de weg staan.

Oh ja, even over m’n maat. Hij is werkzaam bij een sportschool. Is een krachtpatser van 196 cm lang. Heeft een vetpercentage van nog geen 10%. Verder opgebouwd uit enkel pezen en spieren met tussendoor nog wat beenderen om het geheel bij elkaar te houden.

Kortom, hij is topfit en ziet er uit zoals het ooit bedoeld was zeg maar. 🙂

Maar goed, we gingen dus op pad. Tussen de mist slierten door, probeerde de zon zich een weg te banen. Het beloofde een mooie dag te worden.

Onze banden produceerden op het asfalt het kenmerkende,  zoemende geluid.  Met een lekker gangetje reden we richting de route. M’n maat in mijn wiel en Simone volgde in het laatste wiel. Met natuurlijk de inachtneming van de 1,5 meter.

Na ongeveer 500 meter doemde het bos voor ons op. Met een korte schreeuw naar achteren stuurde ik de eerste singletrack in, ff gas d’r op. Ik gaf m’n carbonnen ros de sporen en genoot van het klang geluid waarmee m’n ketting op het juiste tandwiel viel.

Achter me hoorde ik, dat ook m’n maat een tandje zwaarder schakelde. We vlogen de eerste bochtjes door en ook het kleine bultje namen we lekker met snelheid. Voordat we het wisten waren we de eerste singletrack al weer door.

Tenminste, dat dacht ik ………..

Na 2 minuten gewacht te hebben, kwam m’n maat lachend het bos uit en riep dat hij het bos wel van heel dichtbij had meegemaakt.

Zoals een groot wielrenner (R.O) ooit al zei:’ Hard fietsen is nog geen wielrennen”. Was dit ook aan de orde bij onze gespierde vriend. Mountainbiken is meer dan alleen maar hard trappen.

Hoog tijd om de basis van het mountainbiken uit te leggen:

  1. Pak je stuur lekker breed vast en fiets in de aanvalshouding. Je ellebogen gebogen, waardoor je de klappen beter opvangt en makkelijker met je lichaam mee kunt bewegen in de bochten.
  2. Zit lekker ontspannen op de fiets. Knijp niet te hard in je stuur en laat de fiets rollen. Probeer één te worden met je fiets. Zit niet als een zoutzak op je zadel. Lekker dynamisch meebewegen maakt het zoveel makkelijker.
  3. Kijk waar je naartoe wilt. Kijk niet vlak voor je voorwiel en al helemaal niet naar je stuur. Kijk een meter 5/10 voor je uit. Je intuïtie stuurt je vanzelf wel om de obstakels heen. Kijk in de bochten waar je naar toe wilt en draai daarbij met je hele bovenlichaam mee de bocht in.
  4. Remmen kost kracht en snelheid. Probeer mooie ruime bochten te maken (in de meeste bochten kun je gewoon doortrappen) en rem zo min mogelijk. Beter is het, om iets eerder je snelheid te minderen en mooi de bocht te nemen. In plaats van vol gas op de bocht af en dan vol in de remmen, omdat je d’r anders uitvliegt.
  5. Beentempo? Fiets met een lekker hoog beentempo en schakel op tijd op en af. Met een hoog beentempo verzuren je benen veel minder snel en herstel je ook beter, na een klim of een zwaar stuk trappen.
  6. De afdaling. Er is weinig mooier om met een rotgang naar beneden te vliegen…..mits je de fiets onder controle hebt en houdt. De kunst is, om je gewicht zo laag mogelijk te houden en zo ver mogelijk naar achteren. Met andere woorden, met je kont achter je zadel hangen en de fiets lekker laten gaan, handen bij de remmen. Kijk ook hierbij ver vooruit en pak mooie ronde lijnen en de buitenkant van de bochten. Zo profiteer je maximaal van je grip en snelheid.

Dé gouden tip voor het mountainbiken is…. Ga zo hard je kunt en niet zo hard je zou willen.

Laat je niet opjagen door anderen en neem geen onnodige risico’s om ergens de snelste te willen zijn. (Strava-idiots) Veilig thuiskomen moet nog altijd prioriteit hebben.

Enhu, met onze spierbonk uit de sportschool is het ook helemaal goed gekomen.

Na de tips en tricks werd het voor hem steeds leuker. Na de lange afdaling van de Lemelerberg stond er op zijn kop één grote grijns. Hij kon niet wachten op de volgende adrenaline kick.

Kortom, weer iemand enthousiast gemaakt voor de mooie mountainbike sport en laten genieten van de schitterende trails die we in het mooie Vechtdal hebben!

See You on the track!

Groet GH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien − twee =

Chat openen
Hoi 👋, kunnen we je helpen?
Hallo 👋,
Kunnen we je helpen?